hétfő, 22 jan. 2018
Te most itt vagy:

Ha még nem döntött az1%-ról!

Fadd-Tolna-Mözsi FSE edzőmeccs két csapata.

 

 

Köszönjük a lehetőséget, hogy játszhattunk egy jó meccset a faddi sportkomplexumban. Gratulálunk a vezetőknek és mindenkinek aki részt vett a létesítmény fejlesztésében!

Eseménynaptár

January 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
February 2018
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Ki olvas minket

Oldalainkat 65 vendég böngészi

Statisztika

Tartalom találatai : 662326
Noifoci.com interjú Simon Ferenccel.
Írta: Ulrich István   

Az országos futsal hírportál terjedelmes cikket közölt "Tolnán mindig is szívügy volt az utánpótlás nevelés" címmel. A teljes interjút itt olvashatod. 

 

 

 
A magyar női futball szinte minden egyesületében – legyen az futsal, vagy nagypályás klub – van egy olyan karizmatikus egyéniség, akivel szinte azonosítható a csapat. Tolnán Simon Ferenc a női labdarúgás „atyja” – de nyugodtan mondhatjuk azt is, ő az egész szakág egyik legfontosabb pillére.

- Kérem, meséljen pár szót a kezdetekről!
+ Tolnán 1996 óta foglalkozom női kispályás labdarúgással. Mint apa, és mint vállalkozó, régi sportbarátok segítségével szerveztem meg az első csapatot, amellyel a megyei kispályás bajnokságban indultunk el. Simon Bogi és Hodován Edit, mint fiatal tehetségek, már meghatározó játékosok voltak az akkori csapatban is. Az első év negyedik helyezését követően négyszer nyertük meg sorozatban a bajnokságot. Az MLSZ szervezésében - Krám Lehel és B. Nagy Zoltán kezdeményezésére - 1999-ben indult el az országos terembajnokság, amely még a kispályás szabályok szerint zajlott. A bajnoki részvétel feltétele volt, hogy a nevező csapat bejegyzett egyesület legyen. Ekkor alakult meg a Tolnai Női Labdarúgó SE, amelynek elnökévé az akkori főtámogatóvá előlépett cég tulajdonosának fiát kértük fel, én magam a titkári teendőket láttam el. Időközben az egyesület, a támogató kérésére, Szekszárdra tette át székhelyét. Az együttműködés két évet élt meg, sportvezetői és sportszakmai nézetkülönbségek miatt 2002 nyarán kiléptem az egyesületből. Abban az évben váltott futsal szabályokra a szakág. A sportágat azonban nem akartam elhagyni, és Folk György barátommal újjászerveztük azt az egyesületet, amelyet 2003-ban alapítottunk, és amelynek mai napig elnöke vagyok. Alapvetően utánpótlás egyesületet kívántunk létrehozni.
Az egyesület, a Tolna-Mözsi Női Labdarúgó SE elnöksége négy főből állt, valamennyien hatalmas ambícióval láttunk munkához. Kezdetben 12-14 éves lányokkal a megyei kispályás bajnokságban indultunk el Varga Adél, Kovács Anita, Klézli Szandra, Baki Eszter már e csapat tagjai voltak. 2003-ban elindult az MLSZ szervezésében az U15-ös nyújtottpályás bajnokság, amelyben egy kivétellel, azóta is minden évben döntősök voltunk. A sikerektől felbuzdulva döntöttünk amellett, hogy elindulunk a felnőttek mezőnyében, kispályán. 2003 őszétől Mucska Gyula már futsal bajnokságra készítette fel a „felnőtt" csapatot, amelyhez az időközben megszűnt szekszárdi egyesület játékosai közül Simon Bogi, Hepp Andi, a Marosi lányok, és Schéffer Niki is csatlakoztak. Időközben Folk Gyuri már szervezte az utánpótlást, és létrehoztuk az első focisulit.


- Önöknek mindig is szívügye volt az utánpótlás-nevelés..
+ Az utánpótlás-nevelés kérdését kezdettől fogva kiemelten kezeltük. Elsősorban Folk Gyurinak köszönhetően, mára a lányoknál már hat korcsoport működik, több mint nyolcvan játékossal. Meggyőződésünk, hogy fejlődésünk záloga az egyesületben folytatott utánpótlás-képzés minősége. Tavaly újabb jelentős változás állt be egyesületünk életében, 2009 tavaszától elindítottuk a fiú futsal képzést is és felnőtt csapatunkkal elindultunk a bajnokságban. Az egyesület elnevezése is megváltozott Tolna-Mözsi Futsal SE lett. A klub játékosainak száma így mára már 130 fő felett van. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a mennyiség önmagában nem elég a sikerekhez, a képzés színvonalára is fokozottan ügyelünk. Folk Gyuri mellett - két alkalommal az év edzője kitüntetést kapta az utánpótlás-nevelés terén elért eredményei miatt - még hét fiatal edző dolgozik az egyesületnél, akiknek a munkáját februártól Mucska Gyula felügyeli és segíti, kiemelten ügyelve arra, hogy a képzés a különböző korosztályok között összhangban legyen. Emellett támogatjuk a képzésüket is, első futsaledző képzésen a foci-suli egyik edzője, Mecseki Ági is részt vett. Az utánpótlás nevelés érdekében folyamatosan szorgalmazzuk, hogy a női futsalban is legyen utánpótlás bajnokság. A tegnapi MLSZ megbeszélésen, amelyen a női csapatok képviselői vettek részt, szorgalmaztam az U15 korosztályú csapat indításának kötelezővé tételét.


- A napokban negyedik alkalommal rendezték meg a Tolnai Futsal Napokat. Honnan jött az ötlet és mi volt a céljuk vele?
+ A program fő felelőse és szervezője Folk György, aki negyedik éve egyre sikeresebben szervezi ezt a tornát. A torna kezdeti célja a sportág népszerűsítése és az utánpótlás korú játékosok szereplési lehetőségének megteremtése volt. Bár a felnőtt csapatok részére már nem írtuk ki a tornát - a bajnoki elfoglaltság miatt nem volt érdeklődés -, de a gyerekek körében egyre népszerűbb ez a torna. Célunk, hogy a jövőben a fiúk is minél nagyobb számban vegyenek részt ezen a rendezvényen.


- Egyesületük nemcsak az utánpótlás-képzésben, hanem a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítésben is élenjár.
+ 2003-tól folyamatosan a bajnoki szezon kezdete előtt rendezünk tornát Thelena-kupa elnevezéssel, amely 2008-ban emelkedett nemzetközi szintre. A versenykíirás megjelent a Futsal Planet honlapon is és ukrán vendégeink, a hazánkban azóta már jól ismert Bilicsanka csapata, ez alapján kereste meg egyesületünket és második alkalommal is megtisztelte a rendezvényünket. Feltett szándékom, hogy a nemzetközi kapcsolatokat tovább szélesítjük, és ez évben a kontinens nyugati részéből is hívunk meg csapatot.